Monday, February 20, 2017

Catatan kehamilan : 21w 3d

Assalamualaikum..

20/2 
Check up kali ni pun masih lagi ke kk ayer keroh. Alhamdulillah setakat ni xde apa2 yg membuatkan kakmek berasa jengkel. So takpelah. Kita teruskan jelah di kk. Esok dah masuk 28w kita proceed dgn klinik drchia lak. 
Check up kat kk skg ni pun dah ok. Kakmek ambik petang sbb malas nak tinggal kelas. Balik sek terus ke kk. Sekejapan je pun. Sejam dah setel. Nurse semua ok. Takde yg kerek. 
Yg td siap panggil kakmek adik lagi. Padahal aku tgk tag dia ic 80. Hello hadik ni 79 okeh! Yg last month lagi la. Ic 96 kot. memula tu panggil aku adik gak. Siap sebut nama penuh nak confirmkan takut panggil salah org..nampak muda sangat katanya...hahaha nasibla 😅

Td timbang dah 64kg. 
Gulp! Dah kenapa cepat nau2 ni?
last month 61.7. Naik 2.3kg. Kata budak nurse tu oklah still acceptable. 

Padahal skg malam kakmek tak berapa nak makan pun. Jarang sgt makan malam. Susu je. Hurmm...redha je lah. Tapi tak dpt byangkan nak ke minggu 37-38 nnti berapa lah berat nya...huhu
Untuk rekod, berat paling win setakat ni 71. Masa 36w umar dulu. Yg ni tak tahu la berapa nak oiii...

Hb bulan ni cemerlang sangat. 14. 
Last mth 11.9
Maybe bantuan dari vco jugak kot. Alhamdulillah. Buat masa skg kakmek makan 2 biji je sehari sblm tido. Esok2 baru makan 2 pagi 2 malam. 
Nurse tnya td masih ambik iberet ke. Aku hanggukkan aje. Padahal dah lama tak makan. Kuikui

Skg ni:
Pagi : 2 biji salindah, 1bj vitamin c, susu
Malam : 2 bj vco, susu, 2 bj salindah

Pinggang dan side sblh kiri ni dah start sakit2. Ada slip disc mmg camnilah. Awal2 minggu dah merasa sakitnya. Baring, duduk, berjalan semua dah tak nikmat. Duduk atas sofa pun kena support bantal kiri kanan. Kalau kat sekolah ada masa2 mmg meranalah menahan sakit. Sobs 😢

Nasib baik tido masih ok. Kakmek beli pregnancy pillow tu. So dptla tido selesa skit. Ada support kiri kanan. Selesa tp tak nyenyak pun. Kiri kanan kiri kanan beralih. 

Beli kat lazada je. Time murah masa tu. RM95 instead of RM165. 


Keja2 rumah skg pun banyak ciklel yg handle. Masak mlm pun somi kakmek yg ohsem tu buat taw. Kakmek cuma tolong bagi arahan dr dlm bilik je sambil baring. Diva sgt uolss..haha
Alhamdulillah dpt somi yg sangat2 membantu. Sangat2 memahami. Kakak abg pun dah besar. Banyak benda dah boleh harapkan. Masing2 paham keadaan mmy bawak perut besar ni. 


Dorg kata perut tak nampak sgt. Tp aku rasa besarnya ya ampunnn dah haa...jalan pun dh mcm sarat sgt dah...huhu. Lagi separuh perjalanan duhai anak...baik2lah awak di dalam sana ya. Mmy akan bertabah. 



17w 6d ❤️❤️

No comments: