Monday, May 8, 2017

Barang keperluan ibu dan anak.

Assalamualaikum. 

Ok meh kakmek share apa barang yg kakmek beli utk keperluan pantang. 

Since anak2 sebelum ni nak senang beli terus set bersalin (salindah n nona roguy), tapi tak abis pakai pun, kali ni mari beli yg penting sahaja. Kita mix n match jelah. 



Orait, beli 2 ni je dari NR. Yg lelain rasanya tak pakai kot. Yg ni aku beli dari shopee. setelah compare harga sana sini, dapat harga paling murah. 

Phyto 90psc RM79 
Minyak herbanika 130ml RM48
Kupon RM7
Shipping free. 

Mmg beza sangat harga dgn kedai2 jamu etc. korang nak tahu berapa beza boleh la survey n compare sendiri. 

Kakmek mmg penggila shopee, 11street dan seangkatan 😝 

Harga kebanyakannya lagi murah dr physical store. Pulak tu kupon la diskaun la sentiasa je ada. Berbaloi wehh! 👍🏻👍🏻




Ok yang ni suggestion dari bakal CL. Katanya pilis dan tapel paling baik adalah dari tajuk Air Mancur. Yg ni beli kat kedai jamu bandar Muar masa bw emir outing semalam. Harga singgit je sepeket. 
Ni kat shoppee mahal. Satu RM2. Nasib belum order kat shopee lagi. Bijak tindakan kakmek disitu. Haha

Ambik pilis 5, tapel 5. Esok kalau tak cukup pepandailah ciklel cari nanti. 

Kata brother kedai tu, ramai org dh taknak pakai air mancur ni. Brand lama dr indon lak tu. Biasa kalau bidan lama2 mmg suggest pakai brand ni katanya. 

Kata dia org2 skg lagi suka yg sapu2, minyak2...walau mahal tp senang. Semua nak mudah. Tapi dorang tak tahu yg ni lagi baik hasilnya. Mantap! Amboi pandainya abang. 

Tapi betullah tu encik. Saya ni pun dah tua baru nak try yg katanya helok ni. Sblm ni cari yg mudah jugak..patutla badan tak berapa nak kuat..bila mengandung tua2 ni lagilah terasa kesannya...huhu

Tapi CL yang aku booking ni muda lagi. Lagi muda dari ibu yg nak dijaganya ni. Hehe 
Tapi dia dah banyak jaga ibu2 berpantang. InsyaAllah banyak pengalaman.   


Utk herba mandian aku beli yg ni je. Senang. Dlm uncang terus. So takdelah nak bersepah2 lepas mandi. Rendam air panas, pastu campur ngan air mandian. Harga RM20 utk satu pek. 7 uncang. 



Tak penah beli tungku pun sblm ni. Masa umar dulu mama ada. Dia bawak batu sungai dr kb. Skg mama pun tak sihat, maka terpaksalah buat sendiri. InsyaAllah boleh je. 

Beli tungku skali ngan sarung herba ni RM69. Shopee jugak. Tu paling murah. Kedai2 lain pun banyak tp lagi mahal. 

Untuk bengkung lak kali ni beli bengkung berzip. Senang nak ke toilet. Jangan tak tahu, kakmek disiplin pakai bengkung. InsyaAllah kali ni pun harap2 istiqomah. Nak cepat kurus ooii!

Ini pun beli di shopee. Harga RM45. 
kedai baby depan rumah ni pun ada jual. RM70+ kot. Kan beza sangat tu. Kakmek masuk kedai2 baby ni survey2 je. Pastu balik order online. At least kita boleh la compare harga dan buat keputusan bijak. Accumulate jimat beratus wehh.
 
Nursing pillow ni pun kakmek beli kat shopee jugak. Eh semualah. Hahahaha

Yang ni postage direct dr shenzen.
Harga RM74. Alang2 dah order nursing pillow ni, marilah order skali cekmek molek ni. 


Comey nau2. Kedai ni jual RM18 je. 
Postage free sekali ngan nursing pillow tu. 

Kat shopee ni kena pandai pilih kedai. Pepandailah korang compare harga termasuk postage. Ada yg free postage ada yg harga lebih murah tp ada postage. Sila pandaikan diri buat comparison sebelum beli ye. Dan jgn lupa cari kupon. 

Utk bulan Mei ni purchase RM30 ke atas dapat free postage atau kalau less than RM30 ada subsidi pat lima ringgit postage dr shopee. Oklah kan. Byr sikit je postage even barang less than RM30. 

Kakmek ni promote kaw2 shopee dah kenapa? 
Hahahhaa
Ala aku kan suka hasut korang. Ayuh kita jimat bersama-sama. 

Ok yg ni beli dari baby online store setelah dibanding beza sana sini. Kedai ni yg terpaling murah RM167.
Kedai baby anakibushop depan rumah aku ni RM249. Ohoii nasib tak menyesal dikendian hari. 

themontel.my

Skip hop diapers bag.
Beli kat themontel gak. Survey kedai2 lain mahal nak mampss. Lagi2 kedai ig. Kat sini boleh dpt RM263 je. 




Auwww comel kan 😁



Diapers pun aku dah tekad beli online je. Hari tu tgk kat jusco yg ni RM50+. Shopee dpt harga RM40. Postage free. 



Baby herbal cream ni dapat harga paling murah RM25 je. Korang nak tahu harga sebenar, surveylah sendiri. Koser aku nak ingat harga benarrr dia. 




Benda alah ni pun aku beli tau. Hahaha sesuatu sangat!

Bukan apa, kitaorg kan pakai dryer. skg ni dryer rosak dah mogok penat sangat agaknya. 
So ciklel seminggu 2x hantar dry kat dobi. baju baby takkan nak masuk dryer dobi jugak kan. Maka, mari kita dry secara alami je. 
Murah je ni. Tak silap masa tu RM29. Skg dah naik RM30+. Ada kedai baby aku tgk jual RM79. Amboi  

Korang, niat aku tepek kat sini barang apa harga sekian2 betul2 sbb nak share ngan korang. Kot2 boleh sama2 jimat kan. Tapi kalau korang duit berlebih, kudrat melimpah ruah, gi jelah jelajah kedai2 tu. Lagi seronok dan teruja kan. Boleh pegang, belek sblm beli. Aku ni sebab tak daya nak menjelajah dan bajet pun biarlah konsep jimat cermat. Maka solusi aku online jelah. 

Oklah yg lain2 next time aku share lagi. InsyaAllah...

Tata. 


 

Saturday, May 6, 2017

Catatan kehamilan : Minggu ke 32

Assalamualaikum...

Alhamdulillah tetiba terasa rajin nak berblog hari ni. 

Sabtu 6/5 genap 32minggu. Baby alhamdulillah sangat2 aktif. Berdansa saja tak kira masa. Herot pekot perut emak. 

Start minggu28 hari tu dah stop checkup kat kk. Sambung dgn drchia kat pantai. Lega takyah minum air gula kali ke 2. Phewww. Hahaha.  

Result yg 16weeks hr tu 
Result sebelum - 4.2 , selepas - 5.4
Alhamdulillah bebas. 
Sepatutnya kalau masih checkup kak kk minggu 28 kena lagi skali. Itulah kakmek lari awal2..huhu

Checkup ngan drchia ni simple gile. urine, berat, blood pressure n scan. Scan pun tak sampai 5saat. Sabau jelah. Borak je lebih. Mmg ayah2 sgt. 
Dia pegang2 perut, scan 4 saat tgk heart beat n kepala baby dah dlm kedudukan yg betul, setel! Hahaha koboi betul. 

Sbnrnya dari time icha dulu dia mmg tak galakkan sangat scan banyak2 kali ni. Adalah reason dia bgtau. Malas aku nak terangkan kat sini. Sbb tu dia cuba minimizekan. 

1st time refer dia mmg dia akan scan betul2 la. Confirmkan gender baby (sbb dah buat detail scan sebelum tu), ukuran baby dll. Kali ke 2 dah takyah nak tgk apa2 dah. Yg penting katanya nak tgk jantung n kedudukan baby je. Semua ok, dah. Kali ke 2 ni xsempat nak tnya berat baby ke apa. Dan dia tak caj pun scan tu. Just byr consultation je RM40. Memang atuk2 sungguh. Banyak nasihat dia pasal scan ni. So kitaorg redha jelah. Paling dia xsuggest buat adalah 4D walaupun klinik dia tu ada mesin utk 4D. Doktor veteran mcm tulah. Tapi kepakaran dia mmg takde was2 lah kan. Dah 70+ umur dia. Tp still fit lagi utk sambut baby. 

So far, alhamdulillah. Tak de masalah2 besar yg lain selain sakit2 aku tu. Perut pun dah memberat sangat rasanya. Pinggang dah tertolak maximum ke depan. Perut muncung tak boleh blah. Hahaa. Mcm kembar pun ada. Kawan2 kat sek asal selisih je mesti tnya bila nak beranak. Dah sarat sangat dah tengok. Huhu...lambat lagi korang oiii. 

Berat mmg banyak naik. Dah melewati pun paras tertinggi seumur hidup. Takpelah nak, emak paserah..huhu
Harap2 senanglah turun lps ni. Kalau tidak menangis berirama la emakmu ini...😭😭

Barang2 keperluan baby ngan mmy hampir selesai. Kebanyakkannya beli online je. Nak jelajah mall mmg aku surrender. Last month sempat gagahkan diri pegi ikea nak beli rak utk baby. Lps tu mmg tobat dah taknak. Sakit segala pinggang urat saraf ni. Pinggang rasa mcm tarik batu 100kg, punggung, paha, kaki sebelah kiri ni yaAllah tuhan je yg tahu...😢
Lps beranak mari bertekad utk berubat!



Ok, next time kakmek cerita psl pembelian bijak utk keperluan berpantang mak dan anak lak ya. 

Semoga rajin. 
Tata.