Monday, September 12, 2011

Red Velvet Si Baldu Merah

Kali ke3 kek cinta hati ni di cuba.
kek ni kena ada sebab untuk dibuat. kalau tak, sesia jer. penat lelah tidak dibayar sebab takde pemakan.


1st time cuba dulu sebab sesaja gatal. alhamdulillah jadik.
2nd time buat utk hantaran ayhngah bebudak. alhamdulillah jadik. siap topping fondant. (mana gambar oii??)


kali ni utk bday nenek bebudak kat jasin. alhamdulillah jadik jugak.

yang dua sebelum ni tah resepi dari mana akak cedok tak ingat. kali ni godek2 cari resepi lain, terjumpa kat planetmirra. step yang sangat senang nak follow. 

mengekek ni bukan apa. rajin memang rajin. rajin lah sangat nak menerai. lagi2 bila semua bahan alat senjata dah ada. cuma bila mikirkan sang pemakan yang tak berapa nak ada tu yg selalu buat akak putus angin. yang masalahnya, angin mengekek ni bukan boleh ditahan2. nak tunggu besday sesapa baru nak buat? lama sangat. mana boleh tahan!
banyak kali lah jugak beria tertonggek tonggek kat dapur tu, akhirnya byk yg jadik rejeki ciktong...bebudak ngan bapak budak ni bukan suka nau mkn kek2 ni..
lagi2 time cuti ni...kalau kerja blh gak bwk2 ke sekolah, cari2 pahala bg kengkawan ke budak2 makan..





ni 1st time buat. satu adunan dapat dua ketul besar ni. bake pakai bowl pyrex. hasilnya dah mcm igloo la plak. hahaha

red velvet keduaku takde gamba. mintak gamba dr ngah tak dapat2 lagi..sebagai kakak yg bz pada hari kejadian, haruslah tak sempat nak snappo. so tunggu jelah itu budak email gamba setahun yg lalu itu..huehuehue..



yang ni buat wiken lps. utk besday ibumertuaku yg ke 62. 

resepi kopipes dari planetmirra.



Resepi Red Velvet Cake


Bahan-bahan dan cara membuatnya:

Panaskan oven dahulu, 175 darjah celcius.

Langkah pertama ; sediakan,
250 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam halus
2 sudu makan cocoa powder
-ayak sekali dalam satu bekas. Ketepikan.


Langkah kedua,
240ml susu segar dicampurkan dengan 2 sudu teh cuka. *campuran ini dipanggil buttermilk*
- perap selama 10 minit dan campurkan 2 sudu teh pewarna merah. Ketepikan.



Langkah ketiga, 
Pukul sampai kembang,
150 gm butter
100 gm gula castor
200 gm gula perang
1 sudu teh esen vanila.
-bila dah kembang, masukkan 2 biji telur satu demi satu. Pukul lagi sampai kembang. Kemudian, masukkan tepung yang dah ayak tadi (langkah pertama) berselang seli dengan bancuhan buttermilk (langkah kedua). Ketepikan.


Langkah keempat,
Campurkan dua sudu teh cuka dengan 1 sudu teh soda bikarbonat. Campuran ni akan berbuih-buih. Cepat-cepat masukkan dalam adunan kek yang diketepikan tadi. (langkah ketiga).

Langkah kelima,
Masukkan ke dalam loyang yang dan bakar selama 25-30 minit. Bila dah masak, sejukkan. Hias mengikut kreativiti anda. Untuk resepi cream cheese frosting anda boleh tgk kat blog Intan Berlian. Ada 3 jenis. Pilih lah mengikut citarasa anda.

Aku ikut yang ni;
250gm cream cheese

30gm butter

1 sudu besar esen vanilla
1 sudu besar susu segar
100gm gula ising
-satukan semua bahan dalam mangkuk, pukul hingga kembang.



sesapa yang rajin macam akak ko ni (ecehh), trylah! insyaAllah jadik.

No comments: