sedap jugak kek carrot ni rupanya.
dulu sombong tak layan.
eh tetiba cam jatuh cinta lak.
cari resepi, godek esbox
semua ada, jalan!
terimas pada tuan punya resepi dari iluvislam.
menjadi dan enak.
resepi utk rujukan masa hadapan:
Bahan Kek
1 1/4 cwn minyak jagung (minyak masak pun boleh)
4 biji telur
120 gm gula castor
120 gm gula perang
100 gm walnut cincang (any nuts pun boleh) - saya guna badam
1 cawan kismis kuning (boleh ganti dengan nenas kiub, prune, any sour lah) - saya letak plum
1 1/2 cawan carrot yang disagat
250 gm tepung** (highly recommended - high protein flour) - saya pakai high protein
1 sudu kecil baking soda**
1/4 sudu kecil serbuk kulit kayu manis** - saya tak letak
1/4 sudu kecil garam
Bahan Topping250 gm cream cheese
100 gm butter
100 gm gula icing
sedikit perahan lemon - ikut suka
Penyediaan Kek
1 1/4 cwn minyak jagung (minyak masak pun boleh)
4 biji telur
120 gm gula castor
120 gm gula perang
100 gm walnut cincang (any nuts pun boleh) - saya guna badam
1 cawan kismis kuning (boleh ganti dengan nenas kiub, prune, any sour lah) - saya letak plum
1 1/2 cawan carrot yang disagat
250 gm tepung** (highly recommended - high protein flour) - saya pakai high protein
1 sudu kecil baking soda**
1/4 sudu kecil serbuk kulit kayu manis** - saya tak letak
1/4 sudu kecil garam
Bahan Topping250 gm cream cheese
100 gm butter
100 gm gula icing
sedikit perahan lemon - ikut suka
Penyediaan Kek
- pukul telur sehingga kembang. masukkan minyak, gula castor dan perang, sebatikan - tak perlu sampai gula hancur.
- masukkan walnuts, kismis, carrot, sebatikan.
- masukkan bhn bertanda ** (yang telah diayak), garam, ke dalam adunan no 2. Guna spatula(sudu) plastik atau kayu untuk kaup-balikkan adunan. hati-hati, jangan kotorkan tempat! hehe.
- masukkan dalam loyang berukuran 9 inch yang telah disapukan mentega/dialas kertas minyak.
- bakar selama 45 minit pada suhu 180C. check kek guna garfu untuk tahu sudah masak atau belum. Bila dh masak, sejukkan di luar oven.
Penyediaan Topping
- masukkan semua bhn dlm blender/mixer.
- bila kek dah sejuk, sapukan atas kek. Sejukkan dalam fridge baru potong untuk dihidangkan.
Sumber: syazwaniadnan @ www.iLuvislam.com
sebelum terlupa baik aku tepek link versi lain yg harus dicoba..
http://dapur-digital.blogspot.com/search/label/Cake
http://www.koleksi1001resepi.com/2010/05/best-ever-carrot-cake.html
macih ya ibuk2..
http://dapur-digital.blogspot.com/search/label/Cake
http://www.koleksi1001resepi.com/2010/05/best-ever-carrot-cake.html
macih ya ibuk2..
**dah beli walnut untuk edisi ke 2..tunggu ayahbonda sampai hujung minggu nnti. tak sabar!
No comments:
Post a Comment