Wednesday, December 11, 2013

Review: Cic

Dok belek2 post dlm draf mobile blogger.
aku tatau bila kala aku buat percubaaan utk blog pasal cic nih. Agaknya awal tahun hr tu kot. Ni dh nak abis tahun baru nak publish. Hahahaa nasib la...



*******
Hari ni aku nak citer sikit psl CIC-Children Islamic Centre. Playschool, preschool n after school programmes.

Sebab ada someone yg tnya berbaloi ke tak hantar anak ke situ.
Thn ni Icha dah masuk tahun ke 2 kat cic. Masuk situ masa umur dia 4y. Before that masa 3y aku hantar tadika cina. Sepatah haram doa tak tahu even yg lain2 ok.

Dlm dok berkira2 nk carikan skul lain utk dia, adalah jugak survey montessori, smart reader, qdees dll. masa tu jgk genius aulad br nak bukak caw melaka. Tp bila tnya, jauh la plak centrenya dr ayer keroh. So cancel.

As for montessori, SR and QD pulak tak berapa nak menarik perhatian sbb kurang islamicnya. Oh yes, we prefer more to islamic english base. At that time mmglah hazab nak jumpa. Kalau kl berlambak la kan.

So bila cic open caw kat melaka, belakang rumah lak tu, kitaorang tanpa ragu2 enroll dia kt situ. Walaupun monthly nya agak mencekik tapi demi foundation anak2 aku ngan ciklel mmg pejam mata.

Yalah. register je dah 1k+. Normal la tu mana2 kan. Tapi tahun ni dh murah sikit. 800 je. Sbb dah kira senior kot. Haha. Monthly plak 400. Mau tak tercekik. Itu utk program yg abis pukul 2. Kalau sampai pukul 5? Huhu menanges.

so far, its worth money la. Nmpk ada hasil dgn investment yg dibuat. Kids kat situ tak ramai pun. Last year dlm 16 je kot. Tahun ni tak sure berapa. Tak termasuk after school. n teacher ada dlm 5-6 org. Memang sangat2 munasabah utk bg 100% attention.

Alhamdulillah setahun icha kat sana, dia dh boleh baca dgn lancar, boleh buat maths dgn baik, confident level yg tinggi, solat siap dengan bacaan yg lengkap, doa2 segala dan Iqra' pun bagus.

Dlm umur 4 thn bila boleh buat semua tu opkos kita as parents mcm aduhh alhamdulillah lega...yalah. Kita dulu 4 tahun apa sangat yg tahu.





Cic ni jgk ada byk program2 luar yg dorang join. Setiap kali tu akan ada performance dr anak2 cic ni. So secara tak langsung, akan built up their confidence level.

Hari tu aku ternmpk BBIM-Brainy Bunch Islamic Montessori tgh edar flyers. Rupanya dorang nk bukak 1st centre kat melaka ni. Area opis ciklel. Wahhhh ini sudah bagusss. Aku mmg dh lama usha BBIM ni. Sepertinya sangat best.


Tapi...tapiii...tapiiiiii.....fee dia bapak punya mahal. tak silap aku untill 2pm-RM480, 5.30pm-RM580 kot. Whoahh tak mampu makenchek. Beza 80 hengget sebulan bnyk tuuu....takpelah. Kita remain mana yg ada. Takyah gatal nk tukar2. Lagipun next year nk hantar umar lak. Kalau 2 org, pitam bangun pitam bangun aku tiap kali byr yuran.





****************
11 Dis 2013


Kesimpulannya setakat ni kitaorg puas hati ngan cic. Alhamdulillah lega sangat sbb byk mudahnya kat sini. Dekat dgn rumah. Plus kalau ambik lambat dorg tak berkira. Aku ambik prog sampai pukul 3 je. Tp kadang bila ada meeting pukul 4 lebih baru ambik. So far dorg ok je. Xde nak xtra charge ke apa. Budak2 dia pun baik2 semua.

Maka next year 2014 will be final year utk kakak kat cic. June nnti adik menyusul. Harap2 kakak xhilang fokus. Almaklumla adiknya tu kan panglima mustang. Hihi

So makbapak yg dok pening kepala cari kindy utk anak2, blh la consider cic. Byk branch seluruh malaysia ni. Kalau area klang valley lagi takde masalah.
Ok selamat meriki2!


ini last year punya event.
aku capai je gamba mana yg dapat.
gambar2 lain tah mana aku simpan. kan dah kata bloglah tempat paling senang nak cari balik.







konon theme red+black. langsung tak. hahahhaa


yang ni perform kt mydin sempena ihya' Ramadhan. last year.





birthday celebration.








4 comments:

ASMS said...

Assalamualaikum puan,

terima kasih diatas entry ini. Saya baru ditukarkan kerja ke melaka dan berhajat nak menghantar anak ke CIC melaka juga. Memandangkan puan tinggal di sana, saya nak tanya kalau2 puan tahu pusat jagaan anak yg berdekatan dengan CIC untuk baby yg berusia 1 tahun kebawah. senang untuk saya menghantar keduanya sekali.

NinaDiana said...

Wslm...sorry lambat reply. Dh lama tak jenguk blog sendiri..hehe
Sebelum ni sy hantar umar kt Taska Muslimah. Mmg ada jaga budak umur bwh 1 thn. Taska tu di Sg Putat. Dekat je ngan cic.

Unknown said...

Salam bole tahu x taska muslimah tu belah kne ye..

khadijah said...

Assalamualaikum. Blh x tau cic area melaka di mana?