Sunday, December 14, 2014

Karipap Sardin Istimewa

Amboi kemain tak sempat nak update blog kan.
Padahal cuti sekolah. Byk je masa. Byk je cerita. Byk je gambar nak kena simpan.
Tp bizi bukan main.
Sebabnya melayan kdrama. Lps balik dr cuti2 utagha last week, dua hari marathon utk satu cerita. Now dh cerita ke 4.
Hebat sungguh diriku membuang masa.


Dah lama tak makan karipap sardin.
Boleh je beli. Tp malas nak sakit hati.
Seketul kurang2 limaposen. Bila gigit, angin je lebih. Pastu jumpa bawang. Lps bawang bawang lagi.
Hujung2 baru rasa sardinnya.

Meh la kita buat sendiri je.
Pagi2 tanya pokcik gugel resepi kulit karipap tersedap di dunia. Lantas terus masuk dapo.
Memang sedap ah.
Puas hati.
Ciklel bagi lima bintang.
Mau tak kembang kuncop. Kemain berketul2 aku makan. Ambik. Puas ati.



Yg buat istimewanya bukan apa. Daun bwg ni je. Hahhaa. Iklan je lebeyyy!
Sebab daun bawang hasil tuaian pasu sendiri.
Dia punya seronok mmg xleh diekspresikan. Kahkah over tau.
Daun bwg je pun.
Kecintaan pd tanammenanam ni mmg dh lama. 
Cuma xde masa nak membelek membelai dia.
Asal tanam pape je mesti dua tiga hari lps tu kiokk. Tu yg putus harapan.
Skg sejak2 dh tak bizi dgn kek, adala masa lebih2 utk hobi tersadai sekian lama ni.
Kepuasan maksima.


Sepatutnya potong cili masukkan sekali dlm ni.
Tapi sbb anak2 tak makan pedas, so takyahla. Letak dedaun cukup.



Satu adunan dpt dlm 18ketui. Sekali goreng 3-4 biji je. Yg lain aku frozenkan.
Ni gorengan kedua.

Untuk kulit karipap yg rangup dan sedap, tipsnya pakai butter cair dan air dari fridge.
Pastu masa canai jgn tebal2. Nipis sgt pun xleh. Agak2 la.



Kalau taknak gelembong2 tu, bila api dh panas tutup dulu baru masuk karipap. Pastu br bukak api balik semula. Balik2 jgn hangus.
Untuk frozen, goreng kejap je. Balik 3-4x dh boleh angkat.


Resepi ringkas2 dh la ya. Untuk rujukan masa hadapang. 

2 cwn tepung gandum
1/4 cwn mentega (cairkan)
1/2 cwn air sejuk
Garam sikit

Gaul gandum dgn mentega sampai jd mcm serbuk roti.
Masukkan air sejuk sikit2. Aku pakai tak abis pun. Tp sikit je la yg tinggal. Tgk doh dh ok takyah masuk semua.
Bahagi doh kpd 4. Biarkan kejap dl 5-10min.
Gelek dan terap. Aku pakai cawan kalerkali ikea tu. dh terap gelek lagi sekali nk ejaskan ketebalan dia.
Pastu boh la inti. Kelim.

Ok tu je.
Tata!










1 comment:

Makcik Anak 3 said...

herm...nak buat jugak lah..