Wednesday, November 24, 2010

Donut lagi.

cerita donut lembut yg dah berkurun tertangguh.

dah berkali buat benda alah bulat2 ni, asik tak puas ati tahap kelembutanna bila dah menyejuk. tetiba tah camana akhirnya terjumpa recepi yang memenuhi citarasa..



memang lembut gebuss recepi dia ni..





tak larat nak abiskan berketul2, maka half cooked utk frozen...






memang terbukti dah 3-4 hari pun still lembut sesedap mulut...

memula tgk senarai bahan macam alamak..banyaknya. tapi check semuanya ada dlm stok, maka projek terus jalannn....


Ayuh check it out!

DONAT -- Resipi Asal Chef Li

Bahan-Bahan
1500 gm tepung gandum
32.5 gm yis segera
70 - 80 gm majerin
120 gm gula
1 1/2 biji telur (75 gm berat)
45 gm susu tepung
15 gm garam
15 gm voltex (bread softener)
140 gm shortening
7.5 gm baking poder
750 gm air
1 sudu makan ovalette

Cara membuat
Masukkan semua bahan kering dan ovalette dan gaul rata.
Masukkan telu dan air dan kacau sebati
Masukkan shortening dan majerin
Gaul (uli) hingga sebati
Keluarkan doh dan rehatkan 5 minit
Canaikan setebal 1- 1.5 cm dan potong ngan pemotong donat
Letak doh atas taburan tepung
Biarkan doh naik dua kali ganda
Gorengkan dan sejukkan kan
salutkan ngan gula kastor

Donat ni lebih lembut dan lebih gebu daripada donat biasa kerana telah ditambah dengan pelbagai bahan
Kelembutan tahan hingga keesokkannya.
Tempoh pemeraman mesti mengikut masa yang diberi untuk menjami mutu
Goreng ngan api sederhana supaya masak sempurna

Mendingin bekukan donat
Goreng sehingga masak putih kekuningan.
sebelum bungkus.. bekukan donat supaya bentuk asalnya kekal.



No comments: