Saturday, January 12, 2013

Resepi : Homemade Icecream. Serius sedap tak tipu

Wah2 sejak ada cikpembuatsekerim ni kemain rajin makenchek.
Semalam aiskrim vanilla. Ni skg tgh tunggu aiskrim coklat chip lak. Weewitt..

Anak2 aku peminat vanilla. Ko bg perisa lain tak layan. Nak yg plain je. Xyah susah2 nak tambah segala pelakon tambahan bagai.

Sebenarnya before ada icecream maker (ICM) ni pun aku dh pernah buat homemade icecream. Jadik tu jadik. Sedap pun sedap. Ewah.

Tapi yg malasnya nak kena keluar masuk peti. Blend 3 4 kali baru cantik kejadiannya. Aku memang lemah betul benda2 yg nak kena bertunggu tangga ni. Aku lebih suka yg sekali jalan terus siapppl. Dasaarrrrrr la sangat kan.

Kebetulan masa birthday aku last year (tahun lepas la sgt padahal sebulan lepas je baru. Haha), chik adik aku tetiba baik hati tnya nak adiah apa. Hah hakak pun apalagi. Terus request ICM. Ikutkan hati artisan oren barang seketul tapi mati hidup balik pun takkan dapat la kan walaupun utk kakak yg disayangi. Hukhuk.




Dia order online. Aku siap2 kasi link. Bahaha. Kedai tu kat penang. Harga jauh lagi murah dr kedai2 dlm mall. Aku tak sure kenapa. Padahal brand yg sama model pun sama.



Bila dh ada benda alah ni senang la sikit kerja aku. Yg perlu aku buat, pastikan coffeemate dan susu sentiasa ada dlm stok. Sbb anak2 aku penggila aiskrim. Macam pagi tadi, pagi2 buta melantak sekerimmm. Sudahnya dengan makbapak sekali hadap aiskrim pagi2. Boleh gugur gigi okeh. Tapi aku nmpk dorang rilekkkk je. Siap bertambah tambah.



Ni aku punya. Ha kau gigih buatkan salted caremal sauce. Byk aku buat. Boleh simpan dlm fridge. Esok rajin kalu aku nak buat rv cuppies. Pastu curahkan sos caramel tu. Yummmmm mesti ke langit!
(abislah stok fellina aku)


Ok ni resepi basic. Vanilla icecream. Rasa sebijik paddlepop.

2 cups coffeemate
2 cups ml freshmilk
1/4 cup castor sugar
1 tsp esen vanilla

Whisk semua benda tu. Sejukkan dlm freezer dlm 3 4 jam.
Pastu baru masuk dalam ICM yg dah disejukkan dlm freezer 24jam yg lps.
Oh ya. kalau pakai ICM yg murah ni memang kena sejukkan dulu bowl dlm freezer 24jam sebelum proses. So bila dia proses mix yang sejuk dlm bowl yg sejuk maka 30-40min lps tu dh boleh makan.

Tapi kalau nak lagi senang beli je yg seribu lebih tu. Takyah susah2 nnk sejukkan bowl bagai. Lagi senang hidup. Tapi iols tak mampu.
Dpt yg ni dh cukup syukur. Apatah lagi free. Khennnn!

eh coppp. Kalau korang takde ICM pun takpe. Pakai blender or mixer pun boleh. Cuma leceh bagian nak keluar masuk keluar masuk peti jelah. Tapi kalau korang tak kesah aiskrim korang tak smooth macam aiskrim beli tu kan, tibai jelah sekali jalan je terus. Hihihi

Ok sekerimm cekelat makenchek dah siap. Nak ngetest jap. Matiklaa bangun pagi makan sekerim. Mlm nak tido makan sekerim. Macam ni kalu, sapu bapak fellina pun tak jalannnn! Haih.

Esok aku kasi resepi aiskrim coklat baekkk punya. Takde susu coklat dlm simpanan pun projek boleh jalan. Esok ya.

Kbai.




iklan jap.





jangan nak percaya sangatla ngan testi vitamin macam2 sekarang ni. aku pun bolehhhhh....hahahha.
kata ciklel kalau betul muka aku macam gmba yg atas ni, mau tak senang duduk dia. *oh???? - sentapp!






ya lah ya lah, this is real me. takdelah gebuss gedebusss macam tu kan.
tp in real ada ke org gile gebu macam tu?? ( ayat tak puas hati. bahahahaaa...)


**hoii mulut tak boleh blah. dah kenapa weyyy??? 


*aku dah setel sekotak beutskin dua minggu lepas kot. kemain lama lagi. mana taknya asiklah lupa. teeheeeheee.
sekarang xde consume apa2 lagi. masih menimbang tara.  


7 comments:

Mat Nor said...

boleh kasi link tak nak order ice cream maker ni?

NinaDiana said...

Alamak sorry...dh lupa. Cari2 balik pun xjumpa. Huhu

cahaya kasih said...

salam perkenalan..
lawak plk baca time gambo di bawah..seriusly sy percaya gambo yg first mmg gebus cantik dan sy terpesona tp bila tgk next picture sy gelak sorg2 bila baca ayat akak.. iklan mmg mempengaruhi kita kn.. akak mmg cantik pn tp kalu gebus gitu lg cantik kn..hahaha

NinaDiana said...

Cahaya kasih,
Haha kann. Rasanya byk produk bg testimoni edited pic. Pastu ramai la yg terkagum2. Padahal kalau kita yg tak pakai produk deme tu pun boleh gak dpt muka gebus camtu. Nak muka camna semua boleh. Hihi

AenzCakesBoutique said...

Salm, nk tnya...klo xpka ice cream maker tu agak jadi x ice creamnya?

AenzCakesBoutique said...

Salam, kpo xpkai ice cream maker tu agak jd x ice cream tu guna blender je?

NinaDiana said...

Wslm aenzcakesboutique.
Pakai blender pun boleh...cuma kena keluar masuk 2-3x supaya eskrim tu betul2 halus.