Sunday, January 13, 2013

Resepi : fish and chips

Semalam pegi tesco. Iya tesco.
Asal wiken je jenuh pikir nak merempan ke mana. Yalah. Melaka ni besar mana la sangat. Dua weekend pun dah cukup ko cover semua tempat. Korang dtg as pelancong mmg la syok katanya. Yg dok sini? Mati kutu okay!

Bagi kaki rambu mcm kitaorang ni mmg hazab betullah. Zaman2 dok kl dulu mana ada masalah. Riang gembira je bila tiba hujung minggu. Ukur shopping complex kejanya.

Dh dok melaka ni nak keluar pun pikir sepuluh kali. Boring gile. Balik2 tempat yg sama je.
Tak keluar, rasa pelik la pulak. Diluar norma namanya kalau wiken berperap kat rumah je.

So smlm pergi tesco sbb ada benda ciklel nak survey. Ku layankan ajelah.

Masuk bagian frozen food, jumpa dowry fillet terus rembat. Dah lama sebenarnya nak beli n buat fish n chips kat rumah. Tapi tah kenapa asik terlepas je.

Pagi tadi akhirnya berjaya jugak. Eh sedaplah. Macam kat kedai kot. Lps ni bolehla masuk senarai sopin. Salah satu fav emir ni. (waaaaa......teringat f&c gile sedap masa kat newcastle dulu. Serius sedap gile tak terkata)

Buatnya senang sangat. Utk rujukan sendiri di masa mendatang

1. Perap fillet dgn whitepepper dan perahan lemon

2. Sedia bancuhan tepung. Tepung+air+garam+soda bikarbonat+whitepepper. Kadar agak2 la. Bancuh sampai likat.

3. Salut fillet td dengan tepung dan golekkan atas breadcrumb. Masuk kuali panas. Siappp!

Tadi aku siap buatkan mozarella baked cheese sekali. Bakar kentang sampai empuk. Belah dua. Keluarkan isi kentang. Gaul dengan isi ayam yg dh direbus+garam. Campur mayo sikit. Masuk balik dlm kulit kentang td. Tabur cheese kat atas. Bakar jap. Siappp!

Ini hasilnya. Tapi sayang takde kaler hijau dlm pinggan tu. Takde stok sayur hijau selain sawi dlm esbox. Takkan nak letak sawi lak kan.

Puas hati. Ikan sebungkus RM7.90 dapat makan satu keluarga. Jimat dowhhh!


No comments: