Monday, June 27, 2011

Jangan hantar anak pegi tadika awal2!

Dulu-dulu, selalu jer dengar ayat2 amaran mcm tu. katanya nnti budak2 cepat boring dengan skolah. 

ok, time takde anak dulu kita accept jer kot. manalah nak tahu. betul jugak kan. kalau dulu 4 tahun tu dah kira awal giler budak masuk tadika. takde child life katanya. atuknenek pun sure marah kalau paksa2 anak pegi skolah. dah la kena bangun pagi2, kena paksa lak buat homework bagai..

tapi sekarang jangan kata 4 tahun, 2 tahun pun dah boleh pegi skolah. bukan skolah main2, makan2 jer...tp skolah yg skolah! 

kalau kat uk, 3 tahun dah memang wajib masuk sekolah. pree! kat malaysia ni baru nak implement benda ni. tapi biasalah, yg pree haruslah terhad ~ PERMATA PINTAR yg konon2 nya utk anak2 miskin, last2 anak2 kaya yg melambak~peruntukan juta2 utk konsert seni tu seni ni....memang vavi!

so, kalau nak hantar jugak, bayarlah wahai mak bapak beratus2 sebulan.
mana yang tak mampu tu, tunggu jelah anak cukup umo 5 tahun baru boleh masuk tadika kemas free..
mana taknya, nak masuk preschool feesnya mengalahkan masuk u...tulah akibatnya bila education dah jadi business. tahniah kerajaan!!

ok sebelum melalut, jom balik ke pangkal jalan.

kalau sorang ok lagi. dah kalau 3? 4? mana nak cekau bulan2 bayar tadika jer beriban? baik bela bibik, dok rumah jaga anak2, rumah pun terurus...kata Puan X

betullah kata Puan X kalau nak ditimbangkan dari segi penjimatan dan pengurusan rumah. tapi cuba timbangkan dari segi ni...












mungkin bagi setengah orang takde peliknya anak 3 tahun dah boleh menulis. mungkin ada yg lagi advance setahun atau 2 tahun. tapi bagi aku, anak 3 tahun boleh tulis macam ni dah cukup syukur alhamdulillah...
walaupun belum lg boleh membaca, bila anak2 dah dapat satu kemahiran asas ni seawal 3 tahun dah cukup buat makbapak hepi.
ya lah, dulu2 kebanyakan kita kenal hurup pun bila dah masuk tadika 6 tahun...tu pun kalaulah masuk tadika! aku la tu.. kuikui..









biasanya, nak suh dok diam, bagi selai kertas (kaler pink yer!), dia akan dendiam cari port dan mula tuliskan ABC, 123 sampai abess... 
tapi AWASSSSS.....jgn sesekali tegur. karang tak pasal makbapak yg kena setelkan...




alhamdulillah berbaloi...
abang dulu pun masuk skul umo 3 tahun. dan tak pernah nmpk dorang boring dan taknak pegi skolah.
dan aku rasa preschool sekarang tak akan buat budak2 boring walaupun masuk skolah seawal 2 tahun....setuju?



2 comments:

OmbakBaik said...

yup..sgt setuju...anak saya ,,dhini mula masuk taska tahun ni..setelah pengasuh nye jatuh sakit..pada mulanye saya agak risau kerana di taska bebudak ramai..taska dhini ade 20lebey bebudak dengan 5 org guru..memang la tak blaja (tiada buku yg khusus)sgt tp saya rase die sgt gembira dengan aktbt disekolahnye berbanding mase dihanta kepada pengasuh dulu..dhini da boley menyanyi bermacam macam lagu kekanak yang diajar..da reti bace alip ba ta abc..da panda kale buku..gunting kertas dan tampal2..bukan itu saje cekgu2 nye turut aja sket2 bercucok tanam...dini ber umo 2 thn 7bln..saya rase bagus anak2 didedahkan dengan pelbagai aktiviti pembelajaran.. dan lagi satu die sudah pandai bergaul dan mengalah apabila pergi ke sekolah...

zaman saya..saya juga dihantar oleh mak ke tadika kemas bile umo 6tahun.. :D

EmirAlisa said...

kan!! alhamdulillah...memang budak2 pun seronok pegi skul banding ngan dok ngan bbsitter. bnyk benda yg dorg blaja..kita pun kdg2 tak sangka bila kat rumah macam2 ilmu yg dia praktikkan...seronok jer tgk.. :)