Tuesday, July 19, 2011

Petua banyakkan susu ibu

 sebenarnya byk je kekdah nak banyakkan susu badan. Makan itu, makan ini, antara rajin dengan tidak jer.

Bagi aku, senang jer.

Minum milo
Atau
Susu

Dan air kosong banyak2.

Dan paling penting, kenalah urut dulu supaya susu dapat keluar dgn jayanya.

Mcm aku, 1st and 2nd day, susu langsung tak keluar. masa kat sepital bgtau nurse nak fully bf. Wpun susu blom nak keluar, tp bg jugak. Utk stimulate production. Punyalah beria baby menyoyot, susu yg keluar cair2 jer. Tu pun sikit sangat. last2 terpaksa topup dgn susu formula jgk sbb bb lapar. Tidur pun xnyenyak.




Bila balik rumah, dah mula urut, alhamdulillah dah terbukak jalan, susu pun makin banyak.
Sekarang ni, walaupun 24j dengan baby, tapi kadang2 bagi jgk susu yg dipam dgn botol. Bukan apa, nak biasakan dia ngan botol. Lambat2 nnti susah plak.

Dan sekarang pun dah mula buat stok susu. Sehari dapatlah 4oz. InsyaAllah bila dah ada stok susu, senang nak tinggal nnti :)


2 comments:

nina said...

wah.. byk susu yer! slmt giatkan usaha menambah stok!

EmirAlisa said...

setakat ni alhamdulillah xde mslh. insyaAllah gigih..gigih...gigih..