Sunday, July 17, 2011

Petua Cepatkan Sembuh Luka Bersalin


(eh cam pelik jer ayat?)

Benda pertama akak nk share lepas selamat bersalin ni.

Mungkin byk jer cara lain yg korang dpt dr petua org2 lama, cikgugel ke, kengkawan ke. Tak kesahlah.

Akak cuma nk share apa yg akak amalkan dan alhamdulillah memang baik dan berkesan.

Ok, bahan2 nya :

1. Kipas
2. Gel gamat
3. Jeli gamat







Cara2 nya:

Lepas tiap2 kali tukar pad, baring bwh/depan kipas yg dibuka laju2. Tujuannya nk bg tempat tu kering. Kalau ada hairdryer blh jer guna. Akak xde, so pakai kipas jer.

Bila dh rasa kering (kejap jer), sapukan gel gamat kat tmpt jahit tu. (Tak nmpk gagau jerlah!)

Pastu pakailah pad mcm biasa.

Jeli gamat lak dimkn 2x sehari lps mkn. Guna sudu plastik, xyh campur dlm air. Mkn dia, terus tolakkan dengan air suam. Laju jer. Kalau campur dgn air lg errrkk...


Kadang2, akak guna jgk minyk mustajab NR. Letak kat pad. Berangin dan lega sangat! Tp time letak mnyk tu takdelah pakai gel gamat. Karang bertembung plak.


InsyaAllah cukup seminggu luka kering dan sakit pun hilang.


*hari tu saja masuk forum pasal luka bersalin ni. horror lak dengar ada orang sampai sebulan dua bulan blom ok lagi luka jahit tu..owh ngeri okey! seminggu pun dah rasa sangat sengsara..

7 comments:

OmbakBaik said...

kak tahniah..selamat berpantang :D

EmirAlisa said...

Thanks ilya..separuh perjalann lg..tabah..tabah!

Lily said...

x sabar nak try petua ni...harap ada la rezeki thn depan....saya dulu bubuh ubat kuning clinic bagi jer..seminggu jugak br elok...mmg seksa..luka jahit tu...nak duduk pun susah..

EmirAlisa said...

ubat kuning tu pun ok. cuma leceh nnti kotor spender segala..hehe

InsyaAllah ada la rejeki tu...usaha..usaha..usaha!! hhehe

Mama Ardini said...

saya akan guna petua ini nnt. doakan saya ye..:) hari tu citer kat ezam pasal petua cik nina ni la..pastu dia kata " i was thinking about this masa u pantang dulu tapi kang kot tak bole pakai plak kan..bertembung dgn petua org tua ke..logically gamat mmg utk sembuhkan luka". T__T

EmirAlisa said...

insyaAllah ain..yg penting usaha gigih..dah bukak kilang eh? gud luck yeh!

Nurul Hafizah Hafizah said...

i juz mkn ubat gamat tu je . then,sapu ubt kuning .alhamdulillah ,dh baik :)