Friday, July 15, 2011

عمر خلاف محمد شريل

salam,

alhamdulillah, 30/6/2011 lepas, seorang lagi umat Muhammad selamat dilahirkan ke muka bumi ini. kiranya 15 hari lebih awal dari due. syukur sangat sebab segalanya dipermudahkan.

ok, kronologinya... (motip??..kekonon ada yang nak kesah. huehueheu)

start rasa sakit pukul 2pg. every 10 minutes. mula2 mild jer. so takde rasa macam perlu tindakan selanjutnya. sebab takde tanda apa2 pun. kalau nak ikutkan yang lepas2, time emir dulu keluar tanda merah cair2. masa icha, pecah air ketuban. tapi dedua tu takde rasa sakit pun. kali ni lain plak. tetiba jer sakit. so bertahan sampailah pukul 4. siap mandi segala bagai. pukul 4.30 kejutkan ciklel. haruslah gelabah mamat tu kan. hahah. tu pasal la aku takmo kejut awal2. kang kita sebok menahan sakit, dia lak dok gelabah.

bila nak keluar rumah tu, rasa sebak lak nak tinggalkan anak2. sebelum turun, kiss abang, kakak, salam makayah.
dalam 5.30 zass ke sepital. dekat je pun. tak sampai 5 menet.

terus masuk labor room. depa call dr chia yg kebetulan dr on call mlm tu. nasib baik dr chia memang dah ada kat sepital sebab bila check, bukaan dah 7cm.


rupa2nya sememeh giler muka akak tahan sakit... :p


haruslah kelam kabut dorang sediakan segala alat senjata. aku pun terkejut sebenarnya. tak sangka dah 7. sakit memang sakit tp takdelah sampai rasa nak push. bila doctor dah dtg, katanya kalau ada rasa sakit, dah boleh push. alhamdulillah tak lama, 6.25 a.m baby pun keluar. kiranya tak sampai sejam dalam LR.
tu pun push dalam rasa yang tak sakit to the max. merah2 la jugak muka sebab paksa push.


sebenarnya sebelum pegi hospital, dah plan nak ambik epi. kot2 tak boleh nak tahan nanti. sekali tak sempat nak sakit sangat pun. sedut oxigen pun sempat 2 kali jer. pastu doc dah bg green light utk push...alhamdulillah syukur sangat2...







fresh from the oven!


Dah siap mandi dan bersih, baru boleh mummy kepoh2kan di fb. ni 1st pic yg mewar2kan kehadiran orang baru dalam famili kami..


Assalamualaikum semua... Saya UMAR KHALIF :)




5 comments:

jijah said...

tahniah mummy darling

Asma said...

Tahniah atas kelahiran baby baru..sooo cute..keep updating yer..ada org baca..saya la tu..hehe

EmirAlisa said...

Thanks mamajij n asma :)
InsyaAllah ada masa ada la n3 barunya :) -kenonon bz benar la tu..kuikuikui

nina said...

alahaiiii.. comelll sgt! bestnyer dah 3 askar kau! haha. aku nakjugakkkkk!!

EmirAlisa said...

nina-buat sekarang jugakkkk...hahah