Tuesday, April 3, 2012

Kek Kek Kek Kek

dah lama rasanya operasi oven tersayang tergendala
bukan malas
tapi kurang berani
sejak2 umar makin melasak ni, kurang berani nak amik order sangat

tapi sejak bulan lepas 
dah pandai sikit2 curi masa
namun penatnya takyah cerita
kalau dah setat layan oven
maka takde maknanya nak duduk istirehat bagai
tak jejak 11-12, tak nampak tilam la jawabnya.

balik skul petang, bakar kek. setel, ambik umar.
malam lepas umar tidur barulah boleh layan coating segala.
dah la aku ni tak berapa nak terer decorate cecantik
memanglah hegeh2
namunnya minat punya pasal
gagahkan jugak
terapi katanya khannnn!!
terapi yg kekadang menesionkan lagi adaaa...kahkah




dah lama tak menggentel. hazab gak oii nk menyiapkan. 
kek ni nmpk simple tp banyak sangat stepnya. 
memang makan masa. 
rasa? susah nak cerita. 
biarlah mulut berbicara..
ha ha




memandangkan order ni dr peminat setia ball cakes, akak sanggupkan jugak. 
katanya sbg gift utk adik yang naik pelamin. 
eh eh pengantin perempuan, sama nama la kite :)


ni utk makan2 anak beranak.
deco pun untuk makan2 kekdahnya. 
terukir di bintang konsepnya
ha ha
akak boh je dalam box rocher ni.
seb baik muat dia.



dah selamat ke pahang pun mereka ni.
tq ayin!


emir terlio sbb dah lama tak makan ball cake
tapi sorry, barang seketul pun tak dapat mak bagi
sebab cukup2 je bilangan biji yang diorder
ngam2 soi. biasa berlebih2 je. 

maka janji nak buatkan utk dia tah bila boleh dilunaskan
malas nya mak kau ni nak oiii!




yang ni choc moist yang dilayer choc whipping cream+ganache. 
untuk besday ayahandanya
katanya takyah tulis apa2
so aku tepek selamat hari jadi je
pastu tabur choc chip tu
setel
kak nam memang suka takde nak deco2 sangat ni
haha

tq ye ctnor!







yang ni pun sama juga
choc moist
pesal ramai pun gemar bebenar ngan choc moist ha?
tapi bebudak memang suka cekelat2 ni
lajuuuu jee dorang
yg ni layer dengan strawberry whipping cream+ganache
deco standard ah kalau ada fresh fruits ni
tepek je kat atas nun
silap ribulan, melorot jatuh
tensi
sebab tak nyempat2 nak tunggu atas tu keras dulu
gelojoh
heeheee...belajar dr pengalaman kekdahnya kan.



haaa..ni lain dr biasa
moist orange butter cake
aku buat 3 layer
setiap layer ada orange buttercream pastu sapu orange filling lak
memang mewah ngan rasa orange
deco pun main hantammm saja la..
tq k.farizan!

dah la gile membizi last week
bayangkan khamis tu acik bagai nak patah kaki menjual2 hari ko-kurikulum kat sekolah
~acik jual donut celup :))
balik petang tu je, terus sauk apron, membakar kek plak
kol 11mlm baru leh rehat
esoknya jemahat, bizi ngan preparation mesy agung PIBG lak.
kena plak bagian buku program
kul 12tgh baru siap rezo segala
mana nak menyusun, mana nak stepler, mana nak tampal no bertuah
memang keja gile
mana nak ambik umar demam lagi

last2 aku chow awal
bawak balik bagian VIP punya
binding sikit lebih kurang
tampal riben
setel
katanya dorang  keja sampai kul 4.30 br siap
gile
malam tu kul 8 datang balik skolah
eh, mesy pagi2 tak boleh ke?
nak jugak buat malam
letih ok! letih!

eh melalut dari cite kek ke mesorat pibg la plak.

balik ambik umar, masuk dapur coating kek ni plak.
laju2 sebab nak bawak mlmnya.
kakak ni nak bawak balik PD lepas mesorat.
sambil2 tunggu frosting mengeras, sempat gak aku siap carrot kek dua bijik
hehhe
bawak gi skolah
yang tak menahannya
~apasal kek ko ni lembut je diana? biasa akak mkn mcm padat skit. SR punya pun tak lembut camni.
kaahhhhhhhhhh
ayat pemanis ke apa kak?? hahahah

tapi aku rasa kata2 mereka ikhlas tu. keh keh keh
sebabnya mereka2 di kg ku pun berkata begitu jua

sapa2 nak cuba buat carrot cake, ce try resepi yg aku tepek sblm ni. link kedua. best ever carrot cake nama dia. 
pastu ejas2 la mana yang ada, mana yang xde.



klah, tu je bai.


~umar dah bangun. dia kena HFMD la, bukan chic pox. :( 
jangkit kat skul la kot.
so aku dapat mc sampai esok. semalam call skolah, mintak cuti 2 hari. gi klinik mlm td, dgn pantas doc bg aku mc 2 hari jaga anak, so cuti hr ni batal. kira mc. jimat cuti acik sehari..

doakan umar cepat baik ye.

3 comments:

cik ecah said...

rinduuuuuuuuuuuuu nak gentel ballcakes!!!

Mamajenn said...

dlm kelam-kabut x tentu arah tu, blh gak menghasilkan kek yg comei2...tahniah..mak salute u

MakcikAnak3 said...

cikecah - balik nanti, meh la sini. kita gentel sesama :)

mamajenn - apa nak buat. demi sesuap nasi..hahaha