Thursday, April 5, 2012

KEK COKLAT PUDING KARAMEL

aku sebenarnya nak story benda lain dulu
sebelum bersawang dlm draf macam biasa2nya tu
tapi memandangkan request utk resepi kek ohsemm ni mendahului carta (ecehh mcm ramai nau..haha)
so akak up yg ni dululah.

sebelum ni dah dua kali aku try karemal pelangi yg pemes suatu ketika dahulu tu
tapi dedua kalipun hasil sangatlah mengecewakan.
karemal sangat tak mencantik
so give up

dua minggu lepas kot tetiba ternampak lak karemal coklat ni masa jalan2 ke dapur kak ummi
terusssss mood kembali mencanakkk
euwww tetiba geli lak taip mencanakkkk
ada kesah. haha

tiga hari cuti jaga umar, 
hari ke3 baru boleh curi masa masuk dapur
kalau tidak, kim salammm.
tak boleh nak tinggal walau sejengkal pun

dan ini pun byk proses sambil berdukung okeh!
namun kegigihan mengatasi 
tetiba kagum dengan diri sendiri T_T
kiranya ni umar pun contribute la jugak. hehe





 resepi copy terus dari kakummi. tq ye kak.

http://ummizaihadi-homesweethome.blogspot.com/2012/02/kek-coklat-puding-karamel.html

KEK COKLAT PUDING KARAMEL
Sumber : Chahaya Sheila

(A) Bahan (Gula Karamel) :-

  • 2 sudu besar gula pasir (jangan lebih, takut terlalu banyak lelehan pada kek nnt)
Cara-Cara:-
  1. taburkan pada dasar acuan silikon dan bakar pada suhu 180 C selama 5 - 8 minit/gula mencair perang keemasan (suhu bergantung kepada oven masing-masing. Oven akan berasap sekejap sebab kita bakar gula...jgn pelik lak yea...xpa kejap jer)
(B) Bahan Puding Karamel :-
  • 3 biji kuning telor
  • 1 cawan susu cair (*akak guna susu sejat Ideal) - 
  • 3/4 cawan susu pekat manis
  • 1/2 sudu teh esen vanila
Cara-Cara:-
  1. Kacau sebati semua bahan (tak perlu kuat-kuat, kacau lembut jer)
  2. Tapiskan dan tuang atas gula karamel/gula hangus tadi.
  3. Bakar sekejap dalam oven dengan kaedah "bain-marie" (letak loyang kek dalam loyang berisi air) selama lebih kurang 20 minit hingga nampak mengeras sikit/pekat sikit permukaan puding tu...jangan terlampau keras lak, nnt takleh sebati dengan kek - (*akak set suhu 160 C je dan akak guna api atas bawah).
  4. Ketepikan dan sejukkan puding lebihkurang 30 minit....(sementara bakar tu sediakan adunan kek coklat.)


gula hangus kat atas tu tak cantik. ada terusan. napa ek? 


(C) Bahan Kek Coklat:-
  • 1 cawan serbuk koko - akak guna brand Van Houten
  • 1 cawan susu cair - akak guna susu sejat Ideal
  • 3/4 cawan susu pekat manis
  • 3/4 cawan gula (akak kurangkan sikit)
  • 1 cawan minyak masak *
  • 2 sudu besar mentega yang dilembutkan * (bahan * disebatikan bersama)
  • 3/4 cawan tepung gandum *
  • 1 sudu teh soda bikarbonat *
  • 1 sudu teh baking powder * (bahan * diayak bersama)
  • 4 biji telor - blend hingga halus
Cara-Cara:-
  1. Campurkan dalam periuk serbuk koko, susu cair, susu pekat manis, gula, minyak masak dan mentega. Masak sambil dikacau selalu dengan api perlahan hingga semua bahan larut. Sejukkan sebentar.
  2. Masukkan telor yang telah diblend ke dalam adunan coklat, kacau sebati.
  3. Kemudian masukkan tepung dan kacau dengan senduk atau spatula jer. Kacau sebati semuanya.
  4. Tuang ke atas adunan puding karamel tadi perlahan-lahan (tuang atas sudu dulu di permukaan puding agar tidak pecah).
  5. Bakar pada suhu 160 C selama 1 jam secara "bain-marie" hingga kek masak sepenuhnya. Sejukkan lebihkurang setengah jam atau lebih baru diterbalikkan ke dalam pinggan sesuai.




konpem akan direpeat macam carrot cake jugak. ciklel suka sebab ada karemal. kalau kek cekelat sesaja, takdenya disentuh. 


dah, pegi buat seniri!
klik kat link atas tu, ada tunjuk step by step.
malas kalu, meh order ngan akak :)

kbai!

No comments: