Saturday, February 19, 2011

Petua mendapatkan anak perempuan dan lelaki

Wah tajuk tak boleh blah.
Ala2 pakar reproduksi gitu.
Apa salahnya skali skala feeling2 doktor kan.
(congratulations pd uda emiralisa, Dr. Nordin Yahaya. aww!)


Pelajaran hari Sabtu~

Keliling aku ramai benar yg ahli keluarganya tak seimbang.
kakak aku..kakak ipar, makcik, kawan2...ank dorang semua hero!
*fengsan*

tapi antara kita2 ni
ada lak yg semuanya gegirl. 

Bukanlah nak kata aku ni terer bab2 camni.
Cuma tahulah sikit2 dr pembacaan. Aku ni kan ulat buku. Nak2 buku2 pasai parenting. Cukup menangkap.
Sebenarnya banyak faktor kejadian lelaki dn perempuan. Selain kuasa yang paling besar, Allah swt, kita masih boleh cuba mengikut ilmu sains.

Kaedah pertama
amalan pemakanan - kalau nak anak lelaki kena blablabla, anak pompuan lak sebaliknya. Yg ni aku tak kesah sgt pun. Sgt susah nak plan2 makan segala ni. Aku blasah je apa yg nak.

Kaedah kedua
posisi - masa korang ehem ehem tu kalau nak anak perempuan, pastikan begini begini. Anak pompuan lak begitu begitu. dah selesai pun camtu jugak, ada petua tertentu. Yg ni pun aku tak brapa nak ambik port sbb ah blasah jer mana dan. Teeettttt hahah

Kaedah ke3
faktor kedalaman - Mls nak citer. Konpem korang susyah nak praktik. Sebab perlu kerjasama pihak satu lg. Leceh!

Kaedah ke4
masa - haaaa....ni yg aku nak citer. Masa ni agak blh diterima akal. Senang nak paham dan senang nk praktikkan. :)

Ok,camni.
Y (boy), X (girl).

Y ni perumpamaan dia mcm pelari pecut. Sangat gagah okeh! Kalau lumba lari memang dia yg menang memanjang.
X plak macam kura2. Slow n steady. Kiranya mmg dr azali X kaum yg lemah. Huhuuu..

So, katalah korang ehem2 tepat2 time subur (blh kira sendiri) utk regular circulation. Kalau tak pun, kita blh tahu bila kesuburan melanda kan. So blh bajet la.

Ok, oleh kerana waktu subur tu maksudnya ovum sudah tersedia menanti di taman asmara, maka jika sel2 XY dilepaskan time tu agak2 korang sapa yg sampai dulu?

Hah pandainya!
So bila dah Y sampai dulu tentu2lah X xde can lagi. Sudahnya pemenang adalah si Y. Maka hero lah juaranya!

Tapii...kalau korang nak bby girl, jgn tunggu time subur baru nak proses. Mesti lebih kurang 24jam sebelumnya.
Sbbnya, Y ni walaupun pelari pecut tp jangka hayatnya tak lama. Kalau dia da sampai tp xde apa2 yg nak dirombos masuk, maka dalam masa 24j semua sel Y akan mati. Jd yg tinggal hanyalah X sahaja. So, bila masa sdh time, maka bersenang lenanglah si X tnpa pencabar. Time tu plak jgnlah korang menambah sel Y pulak. sbb Y ni sememngnya dominant, nnti dicantasnya X.
Stop kjap. Kasi can kat X. Haaa...begituu...ovum plak boleh bertahan sampai 12 jam jer.

See....senang nak paham kan?

Satu lg cara blh refer kat jadual kuno cina ni. katanya 99% accurate. tapi tak tahulah...wallahualam. semuanya kuasa Allah..


kalau tanya pengalaman aku sendiri
1st baby, memang tak kesah. anak sulung katakan.
kalau boy, boleh la jaga adik2 nanti. garang skit.
kalau girl, adala pembantu aku dalam masa 10-11 tahun lg..heheh

alhamdulillah harta pertama aku hero gagah perkasa.



so bila nak plan 2nd punya, tentu2 lah nak girl plak kan. lagi2 aku memang obses gila ngan barang bdk2 pompuan ni..

dari situlah mula cari2 ilmu selain doa banyak2 utk baby girl. alhamdulillah Allah makbulkan.



kalau refer carta atas tu, dedua terkebetulan sama lak. tapi aku rasa ssh jugak nak bajet utk plan, tp kalau guna utk check senang sbb dia guna bulan bayi lahir ngan umo ibu. bagi aku lah. kalau korang terer no hal..cubalah!

sekarang ni dah ada sepasang, so yang ke3 dah takde plan2 dah. balik pada awal2 dulu. mana2 pun boley. asal sihat sempurna, mudah segala perjalanan..insyaAllah.

naluri?
carta?

ada, tp nnti2lah mak kasi heboh....(hahha gedikss..)

 

kesimpulannya kat sini bukan kena berserah jer kalau kita betul2 nak apa yg kita hajat. usaha dulu baru tawakkal. ya dakk?

sekian ~ ustajah nina

3 comments:

OmbakBaik said...

tenkiu kak..

utk yg 2nd nanti boley la saya guna ilmu nih :D

EmirAlisa said...

okeh..selamat mempraktik! :)
gud luck.

Irfa said...

sesat sini sbb cari sendiri punya carta dah hilang ;)