Monday, August 8, 2011

Choco Mousse Brownies

kalau orang lain, bulan2 puasa ni sibuk mencari resepi berbuka sahur segala. tapi akak nan adoo..

alih2 yang aku cari cerita kek, biskut, dessert...hehhe. tu jer yg rajin nya pun. masak lauk2 ni macam dah malas teramat. maklumlah dah lama pencen. agak2 dekat 7-8 bulan gak tak bergaduh ngan periuk belanga kat dapur.

lagi plak, bila dh sihat sejahtera ni, terkena plak bulan puasa. yang puasa ciklel ngan emir je. so dorang tentu2 lah ada menu idaman masing2..sudahnya, beli jelah. ayah sebungkus, anak2 sebungkus share duaorang. mmy, oppss...sorry, no thanks! :)

hari ni genap 40 hari. kalau ikutkan belah2 kg aku, dah kira cukuplah tu. tapi ciklel suh tunggu sampai hari jemahat, cukupkan 44 hari..ermm...layankan ajalah!

dah berapa hari tertangguh nak pegi beli brg2 kuih. list semua dah standby, tunggu org angkut jer.
semangat nak buat kuih raya ni biasanya membara lepas jenguk blog masak2 lah. benci betul tau! lepas tu dah tak menahan. dan2 tu jugak menggedik. tu yang mana2 resepi yg ada bahan terus jadik jer tu. ada takde org nak makan lain citer. yg penting puas hati dapat buat dan jadi! keji gile pe'el..

tahun ni macam nak buat 3-4 jenis jer. tu pun tah sempat tah tidak. mana nak bersilat ngan umar lagi..ermmm...harapan tinggi tak menahan! last2 ada yang tunjuk2 je ni kang..huehuehue...

blog peberet sekarang haruslah blog kak azlita masam manis. sangat menggoda wehh segala kejadian masakan dia. nak2 dgn gamba2 yg maveless. aduhh tak pasal2 akak bernapsu!
lagi satu baiknya kak ita ni, satu2 ditunjukkan kekdahnya kalau ada yg bertanya. bagus betul utk org2 macam aku ni khenn. :)

last week, nilah hasilnya bila dok menyebok kat sana...bila semua bahan dah ada, jalannnn...

dan kekononnya nak ambik gambar cantik2 macam kak ita jugaklah. hahahhaha....hampehh jer aku rasa. tak reti nak guna kamera tu. setting selalu je auto..dah blaja ngan rizal oh!chenta pun masih lagi tinggi kebebalannya terhadap setting kamera. isk isk..
(skg ni baru sibuk2 nak blaja pasal ISO lah, shuttle speed lah, aperture la. hahha...unsur2 kejakunan org pakai ko nak pakai gak)

kata kak ita, resepi ni dia ambik dari yani, MyR. dia copy semula kat blog dia dan sekarang aku lak copy kat blog aku..mintak ijin yer kakak2 sekalian. terima kasihlah atas resepi yang bes ni..lepas ni SR boleh bungkus..muahahahaha...


.


Choco Mousse Brownies 
by:Yani

Bahan-bahan ( 18cm )

Brownies
45g butter
65g gula halus
1 biji telur
50g tepung gandum
1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu besar serbuk koko 
Chocolate Mousse
140g coklat masakan
1 sudu besar gelatin
100ml air
2 biji telur putih
200g whipping cream
40g gula halus
  1. Penyediaan Brownies. Pukul butter dengan gula sehingga kembang/putih.
  2. Kemudian masukkan telur. Pukul lagi dalam 3-4 minit.
  3. Ayak tepung, baking powder dan serbuk koko ke dalam no.2 tadi. Kacau rata.
  4. Masukkan adunan ke dalam loyang. Kemudian bakar dengan suhu 190 degree selama 12-15 minit.
  5. Bila dah masak, keluarkan dari oven dan biarkan sejuk.
  6. Penyediaan Mousse. Masukkan gelatin ke dalam bekas yang mengandungi 100ml air. Biarkan dalam 5 minit.  AWAS!!.. jangan masukkan gelatin dulu kemudian air.. ini akan menyebabkan gelatin berketul2 dan x larut sepenuhnya.
  7. Cairkan coklat masakan dengan kaedah 'double bowl' (Guna 2 periuk, 1 periuk letak air dan 1 periuk letak coklat. Periuk yang ada coklat ni, letak pulak ke dalam periuk yg ada air. Kemudian panaskan sehingga coklat cair).
  8. Bila coklat dah cair, padamkan api dan keluarkan periuk coklat dari periuk yg ada air tadi. Masukkan campuran gelatin tadi ke dalam coklat cair. Kacau sehingga gelatin sebati dengan coklat tadi. Biarkan sehingga sejukkan.
  9. Pukul putih telur sehingga kembang atau sehingga bertanduk.( Kalau diterbalikkan bowl, telur x jatuh). Sambil pukul telur tu, masukkan gula sikit demi sedikit.
  10. Dalam mangkuk lain pula, pukul whipping cream sehingga jadi btk krim.
  11. Masukkan no.10 dan no.7 ke dalam no.9. Kacau perlahan-lahan sehingga sebati. Tuangkan adunan ini ke dalam loyang brownies. Simpan dalam peti sejuk sehingga mousse keras dan bolehlah dihidangkan.
  12. Sebelum dihidangkan tu, boleh dihias dengan serbuk koko dipermukaan mousse. Ita campurkan dgn Milo supaya tidak terlalu pahit.





nak tengok kejadian indah brownies kak ita, pegi sini..

http://fromintankitchen.blogspot.com/2011/02/choco-mousse-brownies.html



No comments: