Wednesday, August 24, 2011

SNOW ALMOND


da berapa hari cuti mengukis. dr hari sabtu lepas, baru hari ni boleh masuk dapur semula. 
biasa projek cookies ni jalan waktu pagi. umar tdo lagi. dlm kul 10-11 baru bgn then mandikan dia, susu pastu tdo balik. so masa agak panjang untuk memerap kat dapur. 
petang menjelma, projek lain lak. projek ukur jalan. muahaahaa..

tapi rasanya smlm dah last kot. dah xde apa lg nk cari. setellah..smlm last p ariani carikan tudung mak. 
wahh kelass mak. menantu pakai tudung doploh hengget je mak..hehee..takpe, hadiah raya utk makbapak kenalah bes2 sikit. lgpun mak dah selesa ngan ariani, yg mana menantumu ini sgtlah anti (opss jgn marah peminat ariani :D), tp demi mak, gagahlah jugak...selamat hari raya mak.. :)
*susah betul nak pikir hadiah utk org2 tua kan? da abis rotate...makin lama makin buntu.


ada lagi 2-3 jenis biskut dlm list, pastu nk tutup kedai dah..mengukis sengsorang ni boleh tahan jugak rasa dia..mengantukk!!

resepi spt biasa dari dapur kak ita. 
kenapa ek asik terpengaruh ngan kakak ni? sbb cookies dia kebanyakkannya memang pilihan peribadi kakbedah. bila belek2 balik, semua biskut akak ada unsur2 cekelat. biasalah kan, buat ke beli ke mesti kena ikut tekak sendiri. tak gitu??
tembolok akak ni pantang ngan cekelat. luass jer bukaknya..ulat2 dalam perut ni pun happy jer..

semoga bertambah tambah pahala kak ita di bulan yang mulia ni. bnyk ilmu yg dapat org lain belajar dari penulisan dia. suka tgk hasil kerja dia yg menarik, suka tengok rumah dia yg cantik..suka baca celoteh dia, suka semualah! (gile stalker...hahha)




SNOW ALMOND
By: Kak Wan
From : Azlita masam manis



Bahan A
260 gm butter
150 gm gula caster
1 sudu kecil esen vanila
50 gm serbuk badam

Bahan B
300 gm tepung Red Rose
50 gm tepung kastard
50 gm susu tepung
40 gm tepung jagung

Bahan Hiasan
Coklat masakan - cairkan cara double boiler
Sedikit breadcrumb putih  - untuk menyalut

Pukul bahan A hingga berkrim
Masukkan bahan B dan uli hingga menjadi doh yg lembut
Canai dan terap dengan acuan yg di sukai
Susun dalam loyang dan bakar pada suhu 140C selama 30 minit atau sehingga masak (oven akak dalam 20menet jer)
Sejukkan biskut atas redai
Celup biskut dalam coklat masakan yg telah di cairkan cara double boiler
Golekkan biskut ke dalam breadcrumb 
Simpan biskut dalam bekas kedap udara.



*dapatlah dalam dua balang dengan satu adunan ni. lupa nak kira berapa ketui.

No comments: